Fysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op klachten van de bekkenbodem, het bekken, de onderrug en de buik. Zowel bij mannen, vrouwen als kinderen. Bij mij in De Heelkom worden er vnl. mannen en vrouwen behandeld. De bekkentherapeut helpt u om klachten te voorkomen en/of te verhelpen, om zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven.

Er is nog een grote onbekendheid over de bekkenbodem en er rust nog vaak een taboe op (je praat niet zo makkelijk over urine- of nog erger ontlastingverlies. Of: wanneer praat je met je vrienden of vriendinnen erover dat je niet klaar kunt komen en dat je gemeenschap echt niet leuk vindt?).

De bekkenbodem is een spierlaag die de buikorganen ondersteunt, een spier die zorgt voor het openen en sluiten van de plasbuis en anus en een spier die het bekken aan de onderzijde bij elkaar houdt.

Klachten

Problemen waar de bekkentherapeut u mee kan helpen:
  1. Ongewild urine verlies
  2. Ongewild ontlasting of windjes verlies
  3. Moeilijk kunnen plassen en/of ontlasten
  4. Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  5. Blaasontstekingen en schimmelinfecties
  6. Verzakkingen
  7. Pijnklachten onderbuik, anus of geslachtsdelen
  8. Na operaties (prostaat, darmen, baarmoeder, blaas)
  9. Bekkenpijn rond de zwangerschap
  10. Pijn rond het staartbeentje/stuitje en in de lage rug
  11. Seksuele problemen

Behandeling

Het onderzoek bestaat uit een intake, een lichamelijk onderzoek en vaak een inwendig onderzoek. Een inwendig onderzoek kan zowel anaal als vaginaal uitgevoerd worden en alleen met uw toestemming. Daarnaast kan met een echo bekeken worden hoe uw bekkenbodemspieren werken, of u goed leeg plast, of wat er met oa de blaas gebeurt als u hoest. Ook bestaat er een mogelijkheid de inwendige bekkenbodemspierkracht te meten.

De therapie is er op gericht de spierkracht in uw bekkenbodem weer te optimaliseren. Dat betekent een te zwakke bekkenbodemspier sterker te maken, of een te gespannen bekkenbodemspier weer te leren ontspannen. Later wordt deze spiertraining geïntegreerd in uw dagelijkse leven. Maar naast de bekkenbodemtraining bekijk ik ook uw ademhaling, totale lichamelijke ontspanning, lage rug- en buikspieren, uw werkhouding, sta- en zithouding. Met behulp van de echo kan de bekkenbodem- of de onderbuikspier goed getraind worden omdat u op het scherm kunt zien wat die spier doet. Dmv Biofeedback kan er inwendig getraind worden.

Zwangere vrouwen met bekkenpijnklachten

Dmv een fysiotherapeutisch onderzoek breng ik uw klachten in kaart en stellen we een passende behandeling op.
Behandeling: het leren stabiliseren van bekken en lage rug tijdens verschillende houdingen en bewegingen. Conditie en kracht bijhouden of verbeteren. Samen met u bekijk ik of u genoeg rustmomenten op een dag heeft.

Bij ernstige klachten waardoor u ernstig beperkt wordt in uw dagelijks leven kan ik u evt. een bekkenband aanmeten.